Home Forums HTBasic Forum NI GPIB-USB-HS+ interface

Tagged: 

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #9226
    ZeRider
    Participant

      Is it possible to establish communication between HTBAsic and the instrumentation with an NI GPIB-USB-HS+ interface ?
      GPIBNI doesn’t seem to work…

      #9227
      RalphW
      Participant

        Have you tried the USBS driver?

        #9228
        ZeRider
        Participant

          Hi Ralph,
          I have HTBasic rev 21. Now there is an automatic search when you try to add a new device but nothing is found at the end of the procedure …
          I tried to add manually the GPIBNI driver (gpib0) , but when I try the classic Idn? on my instrument (Keysight Analyzer) I have the error “Interface not present”
          I can’t add manually the USBS driver because the Agilent I/O libraries aren’t installed

          • This reply was modified 7 months, 1 week ago by ZeRider.
          #9230
          RalphW
          Participant

            If you are using a Keysight instrument, then you need to use the HPIBS driver and you need to have installed the Keysight I/O libraries. The GPIBNI driver is for National Instruments devices. The new automatic search in HTBasic 21 is for LXI (LAN based) instruments.

            #9231
            RalphW
            Participant

              I know that other users are successfully using the NI GPIB-USB-HS+ interface, though I don’t have any personal experience with it. But I do believe it is the Keysight instrument and not the USB to GPIB interface adaptor that requires the HPIBS driver. As you may know, HP became Agilent, and then Keysight. So there is a chain of software compatibility and even many model numbers are the same.

              #9232
              ZeRider
              Participant

                I confirme it’s possible to use NI interface (GPIBNI driver) with KEYSIGHT instruments
                I used these configuration many time in the past but I will try to install KEYSIGHT VISA as Secondary and re-test …
                I keep you inform

                #9233
                ZeRider
                Participant

                  I found out why it didn’t work.
                  The “primary address” of the NI interface was not initialized to 7.
                  Fixed by changing configuration with NI-MAX

                Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.
                Scroll to Top
                HTB icon

                Please Sign In